Jedząc różnorakie dania tak naprawdę nie zastanawiamy się, co właściwie jemy, a mówiąc bardziej dobitnie, nie mamy pojęcia z jakich składników składają się nasze dania oraz na które elementy posiada popyt nasz organizm. Podstawową częścią żywności człowieka jest białko. Białko to podstawowy budulec ludzkich tkanek, bez którego organizm ludzki nie umiałby prawidłowo pracować. Proteiny również regulują w naszym ciele sporo procesów na przykład proces przemiany materii. To dzięki proteinom człowiek wzrasta oraz dojrzewa i to dzięki niemu regenerują się nasze zepsute tkanki. Białka składają się z dużej ilości cząsteczek, a w ich skład wchodzą między innymi aminokwasy. Kolejną grupą niezbędnych dla człowieka składników stanowią węglowodany. Węglowodany nazywane są bardzo często cukrami. Są to związki organiczne, które składają się z tlenu, węgla i wodoru. Cukry znajdują się we wszystkich do których człowiek ma dostęp roślinach. Składniki te dają człowiekowi wigor oraz stałą temperaturę ciała. Również węglowodany usprawniają pracę naszych narządów wewnętrznych. Mają one również istotny wpływ na przemianę materii człowieka. Następnymi substancjami bez których nie umie obejść się ludzki organizm, stanowią tłuszcze.
Tłuszcze są naturalnymi substancjami organicznymi, które nie rozpuszczają się w wodzie. Tłuszcze, które spożywa człowiek to zarówno tłuszcze odzwierzęce, jak i też roślinnego. Tłuszcze dla człowieka tworzą nie mające ceny źródło wigoru oraz zasobów, które magazynuje nasz organizm. Ponadto tłuszcze ochraniają ludzki organizm przed wychłodzeniem oraz magazynują w ciele wodę. Tłuszcze pełnią również misję budulcową ludzkich komórek. Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania prócz wyżej wymienionych związków wymaga także związków mineralnych, wody i witamin. Jeśli nasze potrawy będą miały niniejsze substancje w odpowiednio dobranych ilościach, to wtedy możemy odważnie mówić, że wzorowo i zdrowo odżywiamy się.
Podobne wpisy: добавки за маса